2013. november 12.

Mese a hangszereinkről

Laci!
Géza kéri, hogy a hangszerek beszerzéséről, javításáról, stb. is legyen valami a blogban.
Írsz róla?
Aki javítja a hangszereinket, az ő honlapját is odateszem - reklámnak... :-)


Nov.12. Bátki Laci

.....hangszer gyűjtésről is hogy szó essék, hát tessék.  
Mikor a GRÁCI csapattestek 1713 szeptember 6-án visszavonultak , mindössze egy nagyágyút hagytak maguk után. ERŐS ÁGOST kihátrálása és a lengyel örökösödési háború megindulása kérdésessé tette a további ütközetek kimenetelét.
(A Grácból kapott kölcsönhangszereket vissza kellett adnunk ) a szerk.

Hasonló volt a helyzet a donyecki CÁR-ÁGYÚVAL  ( méretét érdemes megjegyezni : hossza 5,5 méter, átmérője 1 méter, súlya pedig 40 tonna)   Amikor megpróbálták csatarendbe állítani ,  I. Fjodor cár igencsak meglepődött , hogy a beleillő óriási ágyúgolyót  egyik katonája sem tudta megemelni.   .( az ÁGYÚT később sem tudták használni, jelenleg a KREML múzeumában őrzik)                                                          
Továbbá ott volt még III. (JÓ) FÜLÖP burgundiai herceg által II. (ERŐS) JAKAB skót királynak adományozott öt darab tüzérségi ágyú, amikkel  az volt  a gond, hogy túlságosan messzire hordtak   (lőtávolságuk 2 mérföld=3,2 kilométer).  Amikor megcélozták az ellenséget, a szépen ívelő ágyúgolyók messze az angol állások mögött  értek földet. Az ágyúk másik hibája az volt , hogy kisméretű katonák egyébként sem bírták megmozdítani őket. 
(a megmaradt hangszerek túl nagyok és túl rossz állapotúak voltak) a szerk.

Így aztán III. (JÓ) FÜLÖP burgundia hercege erősen el kellett , hogy gondolkodjon (ami mindig nehezére esett), mivel II. (ERŐS) JAKAB skót király fogához verte a garast, és a katonák pedig követelték illő zsoldjukat.( mellesleg nem kis gondot okozott, hogy FÜLÖPÖT és JAKABOT távoli rokoni kapcsolatok fűzték össze, ami a helyzetet nem könnyítette)  II. JAKAB  úgy döntött, hogy a fegyverre szánt pénzt inkább zsoldra költi, így az ütközetek tovább folytathatók. 

1713 szeptemberében III. (JÓ) FÜLÖP döntő lépésre szánta el magát. Mivel kellett a használható, könnyű fegyver és további osztrák segítségre sem lehetett továbbiakban számítani, útnak indult, hogy támogatást szerezzen. 
Eljutott a NAGY PÉTER cár által is jól ismert VIII. NEMESSÁNYI (JÓSZÍVŰ) KAZIMÍR fegyverműhelyébe, aki felajánlotta segítségét és megígérte, hogy bármennyi kézi fegyvert hajlandó kiönteni. Míg a nagyágyúk üzemeltetéséhez 300-400 emberre, mozgatásához 60-80 szarvasmarhára volt szükség , addig az új,kézifegyverek mozgatása szinte gyerekjáték.                                                                         
III. (JÓ) FŰLÖP és VIII: (JÓSZÍVŰ) NEMESSÁNYI KAZIMÍR  aztán egyességre jutottak és KAZIMÍR annak rendje és módja szerint le is szállította a gazdagon díszített könnyű fegyvereket.  JÓSZÍVÉT dícséri, hogy számos kölcsönkardot is biztosított a hadsereg számára (amiért az ÚR áldása és  II . (ERŐS) JAKAB skót király vigyázó szeme legyen rajta) 
(Nemessányi László hangszerkészítő mester jó szívének köszönhetjük, hogy kaptunk pár pici hegedűt és gyönyörűen rendbe lettek hozva a hangszereink. Köszönjük utólag is!!)  szerk.                               
Eközben I.(JÓLELKŰ) MATILD hírét vette, hogy SZOB városában az ELLENSÉG által hátrahagyott fegyverek hevernek  elhagyottan.  Bár a fegyverek némelyike számos emlékét viselte sok régi csatának, (JÓSZÍVŰ) KAZIMÍR ezeket is megújította és segedelmével III.(JÓ) FÜLÖP a várfalak réseinek betöltésére használta.
(A szobi zeneiskola leselejtezett pici hangszereit megkaptuk, Nemessányi László azokat is helyrehozta nekünk. Szakszon Mari ötlete volt őket megkeresni. Köszönjük!) szerk.

Említést érdemel még VITÉZ CSOÓRI SÁNDOR nemesi kardja, amely évekig becses dísze volt       I.NEMESSZÍVŰ BEATRIX kastélyának. 
A kard csodatévő , élét sosem vesztette. 
(Csoóri Sándor muzsikustól is lett egy 3/4-es kölcsön-hegedűnk.) 
                                     
Nem szabad megfelejtkezni III:(JÓ) FÜLÖP nemes barátairól, (ZONGORÁS) MAGDÁRÓL és (NEMES) HUNYADI LÁSZLÓRÓL, kik ősi,címeres , családi kardjukról lemondtak és azt a hazának ajánlták. Az ÚR áldása legyen mindnyájukon, soká éljen Skócia királya!!!!

(Üzenet a királynak: ...a katonák a zsoldot várják...)          
XIII. (SUTTOGÓ)  HENRIK

-----------------

Hehhehhe!!! :-)
Ugyanerről egy nagyon tömör "magyar" leírást?
Mert ezt így csak mi értjük. Ha kiteszem, utána lehetne a megoldást írni. Legalább a neveket le kéne fordítani...
Mint szómagyarázat, ki-kicsoda.
:-)
Beja

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) el kellett olvasnom párszor, mire nagyjából dekódoltam...
Érdeklődöm őfelsége III. (Jó) Fülöp eljuttatta-e (ERŐS) JAKAB skót királyhoz a Habsburg császár kincstárnoka által kiutalt ajándékát?

Egy apró megjegyzés: a Szobi csatatéren elfekvő fegyvereket szövetségeseink hagyták hátra, nemde?

ERŐS ÁGOST