2013. október 22.

Lopás?

Okt. 18. - Salamon Beáta

Én még gondolkodom, hogy is fogalmazzam meg a tegnap történteket... 
Juli? Laci? nem veszitek át a stafétabotot?

----------------------------------------------------------------------

Okt. 18. - Szűcs Juli

Jó, akkor átveszem a "stafétabotot"! 
Tegnap ugyanis az történt, hogy tanítás közben, (rengeteg gyerek, Laci a konyha mögötti szobában foglalkozott egy pár hegedűssel, Bea a folyosón és Marika meg én a teremben. Bea hegedűtokja egy kiságyban az ajtó mellett, és ide tette be Bea egy adott pillanatban a cigijét, ami az órák végére eltűnt! 
Valamelyik gyerek ellopta. 
Bea, jogosan, kiborult, és azt mondta az ekkorra már összecsődült gyerekeknek, hogy tök mindegy, ki lopta el, a cigi kerüljön elő, és hogy ha így mennek a dolgok, akkor nem fogunk többet kijönni. Ez szerintem bölcs reagálás volt Bea részéről, ne keressünk bűnbakot, ŐK keressék meg, közülük ki lopta el a cigit és vetessék meg, vagy szerezzék vissza, ami szerintem lehetetlen, mivel biztos már elszívták, de ez az ügy szempontjából tök mindegy. Bea nem tud jönni hétfőn, de ez nem is baj, hisz megígérte, hogy nem jön, amennyiben ez a cigi ügy nem oldódik meg. 
Nem árt, ha egy kicsit megszeppennek, mert úgy látom, nagyon szeretik Beát, és látni fogják, hogy valóban most először fordul elő, hogy nem jön ki. Szóval, hogy mindenki tudjon róla. 

Persze a gyerekek kezdtek gyanúsítgatni ott-nem lévő gyerekeket, ami lehet valós vagy nem! Szerintem nagyon fontos lenne most bölcsen és határozottan reagálni, mivel szerintem EZÉRT JÁRUNK KI, többek között, hogy valamit neveljünk ezeken a gyerekeken. Nem szabad szerintem ezen túl lépni (tudom, hogy csak egy doboz cigi, de ez most drága, de akármennyibe is kerül, EZ LOPÁS, amit mi nem tolerálunk. 

Az ösvény, amin járnunk kell, nagyon keskeny, mivel elriasztani sem akarjuk a gyerekeket! Tehát nagyon nagy tapintattal, de határozottan kell cselekednünk. Most vallották be, hogy még a nyáron Lució elvett a Laci autójából, mikor Laci kiküldte valamiért az autóhoz, 400 Ft-ot. Hát ez is van! Ha ezt is Lució vette el, ami előfordulhat, elég korán elment, amit nem szokott, és keveset muzsikált (máskor nem lehet kirobbantani a cselló mellől), de nem szeretném gyanúsítani, mivel nem tudom ki volt! Ha ő, fel kell kötnöm a gatyámat, mert nagyon nem szeretném, ha abba hagyná! Akkor majd én kell beszéljek vele négyszemközt (van nekem egy "lelkibeszéd" módszerem, vagy bejön, vagy nem! 

Úgy gondolom, mi zenével szeretnénk nevelni ezeket a gyerekeket, tehát reagálnunk kell mindnyájunknak valahogy a történtekre. Remélem sikerült pontosan fogalmaznom.

Juli

-----------------------------------------

Okt. 22. - Bátki Laci

......kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ismeri az igazságot. Kicsit nyakatekerten kezdem, de valahogy megpróbálom elkapni a cigaretta tolvajt. Mert a tolvaj akkor válik tolvajjá, (ez lehet, hogy így hülyén hangzik), ha elkapják.       
Elkapás- van tolvaj,  nincs elkapás- nincs tolvaj. 
Ennyi.
Tolvaj tudatúnak lenni csak keresztény (zsidó, muzulmán, mittudomén) játékszabályok szerint lehet. A törzsi afrikai, cigány, pápua  hagyományokban nem létezik metafizikus, absztrakt, önmagában való rossz fogalma. Egy tett akkor válik rosszasággá, amikor először fölfedik, másodszor pedig, ha a közösség vagy egy másik ember rossznak tartja azt és megszid miatta.  A föl nem fedezett rossz nem létezik, így aztán bűntudatot sem kelt. A mi emlékeinkben ott van egy két évesen zsebre tett műanyag kisautó, baba,  vagy a szekrényre ragasztott jelecske, amit aztán szégyenszemre vissza kellett vinni. Emiatt rágódunk azóta is a ballépéseinken. 

A mi hagyományunk első élménnyé teszi a bűnt. Bűnösnek érezzük magunkat, amikor tele lesz a gatyánk és az anyánk ideges lesz, mert már ( bassza meg) megint mosnia kell, és miattad tönkremegy a keze. Amikor, összetöröd a nagymama hülye nippjét, ami persze szart se ért, de azt hazudja, hogy ez volt a világ legértékesebb szobra. Vagy, amikor egész délután azon feszülsz, hogy az apád mit fog szólni a három intődhöz. Aztán feszülsz az elrontott két hangért a félévi hangversenyen, és húsz év múlva a tanítványodért, aki rontott és nem vették fel.  Szorongasz minden miatt időben előre, hátra. Ahol nincs ilyen idő, ott a nemlétező időben nincs hely a bűn számára. Mert vagy nem követek el semmi rosszat, mert nem lepleznek le, vagy pedig, ha a rosszat fölfedezik, rögtön, abban a pillanatban meg is büntetik az elkövetőt, s ezzel a rosszat megsemmisítik. 
Kecsuák között kevés Raszkolnyikov terem...
A kecsua kultúra, csere kultúra. 

Az ilyen kultúrában minden viszonzást követel. Te adsz nekem valamit, én pedig köteles vagyok viszonozni. Ők eljönnek, megajándékoznak azzal, hogy ott vannak, vidámak és nem mennek el. És nem értik, hogy ezért miért nem jár minden nap valami ajándék. Percenként megpróbálnak  lelejmolni 200 forinttal,  ingyen autózással. A nyáron csak röhögtem "Gézabácsin", de hamarosan én is  olyan leszek, mint az ész nélkül kalapáló Hans Sachs... 
Abba is hagyom a kopácsolást....
Laci

------------------------------------------------

Okt. 22. - Varga Feri

Kösz, Laci
Ez nagyon kellett. 
Anyósom sokat tanított a nyóckerben.
Elképesztő történetei vannak.
Alkalom adtán személyesen...
Varga F.
-----------------------------------------------

Okt. 22. - Szakszon Marika

Köszönöm szépen. Szerintem a VII. kerület is ,,JÓ".
25 évet végigtanítottam....
Jó, hogy amikor Monorra utazunk tudunk beszélgetni.
A számítógép nekem nehezebb, mint a beszéd. 
Mari


1 megjegyzés:

Szádeczky-Kardoss Géza írta...

Azért az is jó, hogy itt is megosztjátok a gondolataitokat, mert másnak is tanulságos, olyanoknak is, akik nem ülnek az autóban. Köszönöm, hogy megosztottátok!

Géza