2013. július 14.

Barkács hegedű

Részben szintén Suzukitől, részben a venezuelai videókról vettem a barkács-hegedű ötletét:

Olyan barkácsolt hegedű (cselló) alakú tárgyakról van szó, melyet szívbaj nélkül mindjárt a gyerek kezébe lehet adni, nem szól ugyan, de tartást, egyenes vonóhúzást meg lehet rajta tanulni.
Ezt az ötletet egyébként Paraguayban fejlesztették tökélyre, hol szeméttelepről gyűjtött bádogdobozból, olajos hordóból barkácsolnak egyébként nem is rosszul szóló hangszereket! (Bolíviai önkéntes évem alatt volt szerencsém meglátogatni a műhelyt a Asuncion-i szeméttelep szélén). Hihetetlen, hogy a kényszer milyen leleményessé tesz! (videó)
Mivel mi sem leszünk kellő számú hangszerrel ellátva, gondoltam, barkácsoljunk valamit, ami olcsó, egyszerű, és talán meg is szólal, hadd húzzanak a többiek is valamit, amíg sorra kerülnek a hegedűvel.

Szereztem két maradék kb. 150-200cm hosszú, 20cm széles, 3,5cm vastag fadeszkát, ebből kitelik 14 hegedű J. Az elképzelésem szerinti barkács-hegedű lényege egy hegedű hosszúságú faléc, amelynek vastagsága kb. megfelel egy hegedűnyaknak. Ebből kell kifűrészelni egy hegedűformát oldalnézetből. Ezt a lécet akár fel is lehet húrozni (részletkérdések még konzultáció alatt vannak), és hogy esztétikailag is megnyerő legyen, kartonpapíron körberajzolunk, kivágunk, lécre ráragasztunk egy hegedű "fedőlapot", rárajzolunk f-lyukakat, esetleg ízlés szerint kifestjük. Ez a része gyerekekkel is megcsináltatható, ezzel is ismerkednek a hangszerrel. Nyílván, mivel ezeknek a hangszernek teste gyakorlatilag nincs, csak az hallja, aki játszik rajta (vagy nézzük optimistán: kitűnően alkalmas éjszakai gyakorlásra J).

Az első két hegedűnyi lécet vasárnap itthon kifűrészeltem, de nekem sok munka volt, így a többit szívesen elpasszolnám másnak...

A többi gondolatról, tervről majd írok később, mikor a megvalósulásra kerül a sor.


Nincsenek megjegyzések: